Algemene informatie

Rouaan, Dietje Jans

Geboorteplaats: Uithuizen
Datum overlijden: 13-07-1832
Plaats overlijden: Oosternieland
Echtgeno(o)t(e) van: Derk Doewes / Douwes Huizenga

Kerk te Oosternieland
Grafaanduiding: 19

Locatie graf
Buiten de kerk

Grafschrift
DIETJE JANS ROUAAN. dochter Jan Jozua Rouaan en Siberdina O. Grimmius te Uithuizen, in leeven huisvrouw van DERK DOEWES HUIZENGA en overleden in het 31 Jaar harer Ouderdoms te Oosternieland op de 13 Julij 1832. nalatende derzelven echtgenoot en 2 kinderen. - Onze geliefde slaapt Zalig zijn de dooden die in de Heere sterven.

Zerk: Liggende steen (hardsteen)
Afmetingen zerk: (lxbxh) 205x85x18
Onderbouw: Bakstenen onderbouw
Type graf: Zandgraf
Staat van onderhoud: verweerd, gescheurd (in het midden) en beschadigd
Datum inventarisatie: 13-06-2007

Toelichting
Dietje Jans Rouaan is de eerste vrouw van Derk Doewes Huizenga (graf 21). Zij trouwden op 9 april 1829 in Uithuizen. Na haar dood in 1832 trouwde hij op 14 maart 1834 met Geertje Tonnis Dijkema (graf 20). Zij stierf echter na vier weken. Op 14 september 1835 trouwde hij met Jantje Simens de Vries (graf 22). Zij overleefde Derk wel. Derk Doewes ligt met zijn drie vrouwen bij elkaar op dit kerkhof begraven (graf 19 t/m 22). Bij dat rijtje graven hoort ook graf 23. Dat graf is van Jakob Pieters Bosman, de man die Jantje huwde nadat Derk Doewes overleed. Op deze plek liggen dus vier huwelijken, die door de dood gescheiden werden.

Iconografie
In het bovenste gedeelte bevindt zich een bloem in elke hoek, in het onderste gedeelte is dat een blad in elk van de vier hoeken (de onderste tekst staat in een rechthoekig kader). Onder de bovenste tekst staan een fakkel en een zeis die elkaar kruisen bij de steel.