Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Oosternieland. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

25

november
Ongelofelijke kerkentour van Fling

Ongelofelijke kerkentour van Fling

Fling begintn met de ONGELOFELIJKE KERKENTOUR in Groningen. Volg ze op de website www.flingmusic.com en op Facebook. Fling speelt als duo op zondag 26 augustus in de Sint Nicoloaaskerk. Prachtige liedjes en tunes, eigen nummers en traditionals. Anders dan anders en toch met het rasechte onvergelijkbare geluid van Fling. Overige concerten in Groningen 25 november -16.00 uur in de kerk van Nieuw Beerta 10 februari 2019 - 14.30 uur in de kerk van Woltersum

Locatie Kerk Oosternieland: Oosternielandseweg 10 Oosternieland
Tijd Aanvang 14:00 uur
Prijs Toegang EUR 10,00

10

februari
Ongelofelijke kerkentour van Fling

Ongelofelijke kerkentour van Fling

Fling begintn met de ONGELOFELIJKE KERKENTOUR in Groningen. Volg ze op de website www.flingmusic.com en op Facebook. Fling speelt als duo op zondag 26 augustus in de Sint Nicoloaaskerk. Prachtige liedjes en tunes, eigen nummers en traditionals. Anders dan anders en toch met het rasechte onvergelijkbare geluid van Fling. Overige concerten in Groningen 25 november -16.00 uur in de kerk van Nieuw Beerta 10 februari 2019 - 14.30 uur in de kerk van Woltersum

Locatie Kerk Oosternieland: Oosternielandseweg 10 Oosternieland
Tijd Aanvang 14:00 uur
Prijs Toegang EUR 10,00
Zaterdag 26 mei t/m 4 november 2018
Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928

Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928

Woensdag 5 juni was het precies honderd jaar geleden dat een groep jonge Groninger kunstenaars Kunstkring De Ploeg oprichtten. In Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928 staat het spannende culturele klimaat in Groningen aan het begin van de 20ste eeuw in Groningen centraal. Tot en met 4 november 2018 zijn ruim 250 werken van onder meer Jan Wiegers, Johan Dijkstra en Jan Altink, maar ook Ernst Ludwig Kirchner en Vincent van Gogh in het Groninger Museum te zien. Er zijn ruim 250 werken te zien, waaronder schilderijen, tekeningen, drukwerk en grafiek van Ploegleden zoals Jan Wiegers, Johan Dijkstra en Jan Altink, in contrast met werk van coryfeeën zoals Jozef Israëls, H.W. Mesdag, Otto Eerelman en tijdgenoten. Het toont hoe de ‘jonge wilden’ zich losmaakten van de toenmalige gevestigde orde. Daarnaast is er aandacht voor het werk van Ernst Ludwig Kirchner en Vincent van Gogh, die beiden van groot belang zijn geweest voor de schilderkunstige ontwikkeling binnen De Ploeg.

Locatie Groninger Museum: Museumeiland 1 Groningen
Prijs Toegang EUR 15,00
Lees meer
Zondag 9 september t/m 4 november 2018
Expositie Alef Bet

Expositie Alef Bet

De Europese Dag van het Joods-Cultureel Erfgoed heeft dit jaar als thema ‘Verhalen vertellen’. De dag wordt in Synagoge Groningen gecombineerd met de opening van de expositie Alef Bet over de wereld van het Hebreeuwse alfabet. De Groningse wethouder Paul de Rook zal de expositie op zondag 9 september officieel openen. Programma 9 september 13.00 uur - Synagoge geopend voor publiek - Wandeling ‘In de voetsporen van Nico Rost’ (duurt 1 uur) 13.55 uur - Welkomstwoord 14.00 Lezing door Paul Gans 15.00 uur - Muzikaal intermezzo verzorgd door Else Marijke Schot en Anne Hesseling - korte pauze 15.30 uur - Opening expositie 'Alef-Bet' - Introductie door curator Kaya Wolff - Toelichting door prof. dr. Wout van Bekkum (RUG) - Officiële opening door Paul de Rook 16.00 uur - Wandeling ‘In de voetsporen van Nico Rost’ De Joodse dichter Lex Gans werd in 1916 in Grijpskerk geboren en werkte onder het pseudoniem Paul Lenda als dichter, vertaler en literair agent. Tijdens de bezetting kwam hij door ‘foutieve timing’ in het Doorgangskamp Westerbork terecht. Daar wist hij te ontsnappen om vervolgens na een lange tocht Spanje te bereiken. Op De Europese Dag van het Joods-Cultureel Erfgoed verzorgt zoon Paul een lezing over de tocht die zijn vader Lex ruim 75 jaar geleden maakte. Een Groningse verhalenverteller bij uitstek was Nico Rost. In zijn boek De Vrienden van m’n vader, beschrijft hij het leven in de Joodse gemeenschap van Groningen vóór WO II. Tijdens de Dag van het Europese Joods-Cultureel Erfgoed kunt u tijdens een wandeling in de voetsporen van Rost treden: op diverse plekken in de voormalige joodse buurt van Groningen worden observaties van Rost aangehaald. Deze één uur durende wandeling start om 13.00 en 16.00 uur in de synagoge. De expositie Alef Bet wordt geopend door wethouder Paul de Rook. Twaalf kunstenaars kregen de opdracht om zich door de letters te laten inspireren. Het alefbet bestaat uit 22 letters, maar tegelijk uit zoveel meer. De deelnemende kunstenaars konden de vorm of een aspect dat hen aansprak als uitgangspunt nemen voor hun eigen interpretatie van de letters.

Locatie Folkingestraat synagoge: Folkingestraat 60 Groningen
Prijs Toegang Vrijwillige bijdrage
Inlichtingen communicatie@synagogegroningen.nl
Lees meer
Zaterdag 29 september t/m 28 oktober 2018
Landschappen en landleven

Landschappen en landleven

Traditioneel is de herfsttentoonstelling op Landgoed Verhildersum Leens een expositie met werk van amateurkunstenaars uit de regio. Tijdens het jubileumjaar van kunstkring De Ploeg, sluit de amateurkunstexpositie op Landgoed Verhildersum Leens hierbij aan met het thema ‘Landschappen en Landleven’. De amateurkunstenaars hebben zich laten inspireren door de prachtige kunstwerken van de Ploegleden, die het Groninger land op kleurige wijze vastlegden en waarvan een bijzondere en mooie selectie in de tentoonstelling ‘Kleurendrift, het land van De Ploeg’ op Verhildersum te zien is. Het is ieder jaar weer een uitdaging voor de deelnemers om hun eigen interpretatie van het onderwerp vorm te geven. En het lukt de kunstenaars ieder jaar weer de bezoekers te verrassen met hun werk. Heel verschillende technieken zijn gebruikt. Van acryl, pastel en olieverf tot textiele werkvormen als kantklossen en quilten. Maar ook fotografie, cortenstaal, keramiek, kunstwerken gemaakt van karton en papier of glas. En titels als Het koeien leven op Verhildersum, Dijk naar Schaphals, Oogst, Landleven en Kleurrijk beloven een boeiende expositie met veel diversiteit.

Locatie Museumboerderij Verhildersum: Wierde 40 Leens
Tijd 10:30 - 17:00 uur
Prijs Toegang gratis
Lees meer
Maandag 1 oktober t/m 31 oktober 2018
Maand van de geschiedenis

Maand van de geschiedenis

Thema: Opstand

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met honderden culturele, toeristische, literaire en mediaorganisaties brengen we geschiedenis onder de aandacht bij miljoenen Nederlanders. Het thema van de Maand van de Geschiedenis 2018 is Opstand.

Locatie Nederland
Lees meer
Vrijdag 12 oktober t/m 3 februari 2019
Relieken

Relieken

Vanaf 12 oktober toont Museum Catharijneconvent een ongekende variëteit aan krachtige relieken. Van een reliekhouder met een splinter van de doornenkroon van Jezus, zand en stenen uit het Heilig Land, een huisaltaar met een haar van Diego Maradona, zem-zem water uit Mekka tot aan bodhiblaadjes afkomstig van de plaats waar Boeddha tot verlichting kwam. Van schitterend tot onooglijk, van imponerend tot ontroerend. Eén van de topstukken komt uit het Louvre: een rijk versierde houder met een fragment van de doornenkroon van Jezus.

Locatie Catharijneconvent Utrecht: Lange Nieuwstraat 38 Utrecht
Lees meer
Vrijdag 19 oktober t/m 21 oktober 2018
Schnitgerfestival in Italiaanse sferen

Schnitgerfestival in Italiaanse sferen

Het Schnitgerfestival dankt zijn naam aan Arp Schnitger (1648-1719), een Duitse orgelbouwer die zo beroemd was dat hij wel de Stradivarius onder de orgelbouwers werd genoemd. Schnitger bouwde 170 orgels, waarvan 110 helemaal nieuw. Van de ruim 30 die vandaag de dag nog over zijn, bevindt het grootste deel zich in Noord-Duitsland, onder andere in de Hanzesteden Hamburg, Lübeck, Szczecin, Flensburg en Bremen. Maar Schnitgers roem ging tot ver over de grenzen: in Rusland leverde hij in Moskou twee orgels, o.a. één in 1691 voor Tsaar Peter de Grote. Ook bouwde hij orgels in Portugal, Spanje en Engeland. Heel bijzonder is het orgel in Mariana in Brazilië dat recentelijk is gerestaureerd. In Noord-Nederland zijn er nog elf Schnitger-orgels, overwegend in de provincie Groningen. De stad Groningen is echter de enige stad ter wereld met drie orgels van orgelbouwer Arp Schnitger: in de Martinikerk, de Der Aa-kerk en de Pelstergasthuiskerk. Deze bijzondere orgelcollectie kan sinds de heringebruikname van het Schnitgerorgel in de Der Aa-kerk in 2011 weer volledig worden benut.

Locatie Groningen: kerken in de stad Groningen
Lees meer
Zaterdag 20 oktober t/m 21 oktober 2018
Kinderontdekkingstocht

Kinderontdekkingstocht

Welkom bij Domies Toen! Een prachtige plek in Pieterburen. Maar wat betekent Domies Toen eigenlijk? Domies staat voor Dominee en Toen staat voor Tuin. De tuin van de Dominee dus. Maar het is niet zomaar een tuin, het is een botanische tuin. Dat betekent dat hier heel veel soorten bijzondere en exotische planten, struiken en bomen staan. Ook is de tuin zelf heel bijzonder. Dit is een Slinger Toen. Dus een slingertuin. Dit betekent dat het pad door de tuin alle kanten op kronkelt, en je niet goed ziet waar je naar toe gaat. Best avontuurlijk dus! De Kinder-ontdekkingstocht levert op speelse wijze via een invulopdracht en een puzzeltje kennis over bomen, planten en dieren op en legt de nadruk op het begrip “biodiversiteit”. De tocht kan op elk moment van de openingstijden gemaakt worden en duurt ongeveer een uur. Er kan zelfstandig of onder begeleiding van ouders/grootouders 'gewerkt' worden. (I.h.k.v. Oktobermaand, Kindermaand)

Locatie Domies Toen: Hoofdstraat 76 Pieterburen
Tijd 11:00 - 17:00 uur
Lees meer

20

oktober
Italiaanse vesper

Italiaanse vesper

Italiaanse middagvesper in de Der Aa-kerk. Met zangers van het Luthers Bach Ensemble o.l.v. Luuk Dijkhuis. Liuwe Tamminga, orgel. Dit concert is onderdeel van het Schnitgerfestival Groningen. Loop aan het einde van een warme Italiaanse zomermiddag eens een kerk binnen en het is alsof je een andere dimensie betreedt. De plotselinge koelte voelt weldadig aan, je ogen moeten wennen aan het weinige licht, wierook prikkelt je neus en ver voorin de spelonkachtige ruimte van de kerk klinkt gezang. Eenstemmige kerkzang, gregoriaans. Een vloeiende melodie die almaar door lijkt te gaan, sereen en hypnotiserend. Vermoedelijk is het een vesperdienst waarin je bent terechtgekomen. De vesper is een van de getijdenvieringen, de dagelijkse momenten dat gelovigen bij elkaar komen voor gebed, dank- en lofprijzing. Het zijn liturgische vieringen, waarin onbegeleide vocale muziek en orgelmuziek elkaar afwisselen. Doordat de melodieën steeds herhaald worden, zonder rusten of dramatische effecten, ontstaat er een meditatieve, mystieke sfeer waarin de toehoorder helemaal tot zichzelf kan komen. Bij de Italiaanse Vesper van vandaag kunnen we die sfeer zelf ervaren. In de prachtige Der Aa-kerk, die met zijn slanke gele toren en sierlijke interieur toch de meest Italiaanse uitstraling van de stad heeft, speelt organist Liuwe Tamminga liturgische orgelwerken van Girolamo Frescobaldi (1583-1643), afgewisseld met gregoriaanse strofen gezongen door de zangers van het Luthers Bach Ensemble onder leiding van Luuk Dijkhuis.

Locatie Der Aa-kerk: Akerkhof 2 Groningen
Tijd Aanvang 17:00 uur
Prijs Toegang EUR 8,00

20

oktober
Holland Baroque en Eric Vloeimans

Holland Baroque en Eric Vloeimans

Musica Antiqua Nova presenteert Holland Baroque en Eric Vloeimans. In de Lutherse kerk, waar vorig jaar tijdens het Schnitger Festival het gereconstrueerde Schnitgerorgel werd ingewijd, spelen de musici van Holland Baroque delen van het album Carrousel dat zij maakten samen met Eric Vloeimans, een van ‘s werelds beste trompettisten. Tijdens dit concert gaan we genieten van een uniek ensemble dat de oude noten van Bach laat herleven in een sprankelende combinatie met nieuwe klanken, improvisaties en arrangementen. Een samensmelting van barok en modern waarbij het warme, fluwelen jazzgeluid dat zo typerend is voor Vloeimans’ stijl wonderwel past. Natuurlijk krijgen we ook de kans om het nieuwe Edskes-Schnitgerorgel, de terechte trots van de Lutherse kerk, te beluisteren. En wel in een improvisatie voor barokorgel en trompet, met Tineke Steenbrink op het orgel en Vloeimans op trompet.

Locatie Lutherse kerk Groningen: Haddingestraat 23 Groningen
Tijd 20:00 - 21:30 uur
Prijs Toegang EUR 22,50
Lees meer

20

oktober
Liudgermiddag

Liudgermiddag

Ab Grambergen vertelt over het orgel en begeleidt bij het zingen van het Liudgerlied. Vanaf 787 reisde Liudger door het Groningerland. Bij Usquert kon hij de blinde heidenzanger Bernlef genezen van zijn blindheid en sindsdien zong Bernlef evangelieliederen. Liudger stichtte de kerken van Leens, Baflo, Loppersum, en Farmsum. Later werd hij bisschop van Munster. Historicus en publicist Harm van der Veen vertelt over Liudger. Ab Gramsbergen en Willem van Wijnen vertellen over hun veldwerk in Rottum. Daar spoorden zij de fundamenten op van het Julianaklooster in Rottum en kon er een animatie gemaakt worden van de gebouwen. Na de lezingen is er een excursie naar Rottum. Het programma begint om 13.30 uur. De kerk is tegen 13.00 open. Er is koffie en thee.

Locatie Kerk Usquert: Kerkstraat 9 Usquert
Tijd Aanvang 13:30 uur
Prijs Toegang gratis