Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Oosternieland. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

Vrijdag 17 juli t/m 27 september 2020
Vrijheid met een zwarte rand

Vrijheid met een zwarte rand

Hoe was het voor Joden om na de Tweede Wereldoorlog terug te keren naar Groningen? Wat is in de provincie nog overgebleven van het Joodse leven? De expositie Vrijheid met een Zwarte Rand geeft antwoorden op deze en andere vragen over de naoorlogse Joodse gemeenschap van Groningen. Aan de hand van bijzondere foto’s, persoonlijke verhalen, documentaires en objecten wordt het beeld over het Groningse Joodse leven na de bevrijding verteld. Voor de Tweede Wereldoorlog kende Groningen een bloeiende Joodse gemeenschap. Rond 1940 woonden in de provincie Groningen ruim 5000 Joden, waarvan meer dan de helft in de stad. Amper 300 Groningse Joden overleefden de oorlog.

Nooit meer dezelfde
Hoewel de bevrijding in Groningen uitbundig werd gevierd, was voor veel teruggekeerde Joden de ellende nog niet voorbij. De opvang was in veel gevallen kil en bureaucratisch, soms zelfs vijandig en vernederend. De nazi’s waren dan wel verslagen, maar het antisemitisme was niet verdwenen. Na de oorlog vertrokken de meeste Groningse Joden dan ook naar Israël, Canada of de Verenigde Staten. Zij voelden zich niet langer thuis in Groningen. De Groningse Joodse gemeenschap was door de oorlog ernstig aangetast en zou nooit meer dezelfde worden.

Jeugdsjoel
Tijdens de expositie Vrijheid met een Zwarte Rand in Synagoge Groningen is onder meer het Eeuwige Licht uit de voormalige jeugdsynagoge aan de Folkingedwarsstraat te zien. Deze bijzondere lamp is een van de weinig overgebleven voorwerpen uit het interieur van de Jeugdsjoel. Dit Eeuwige Licht brandde er tot 1981. In dat jaar ging de Groningse Joodse Gemeente terug naar de synagoge in de Folkingestraat. De lamp werd meegenomen, maar verdween in een opslagkast. Enkele jaren geleden is de lamp in zijn geheel gerestaureerd.

Documentaires door Liefke Knol
In de tentoonstelling is ook een aantal rapporten en schoolschriften te zien. Ze zijn afkomstig van kinderen die in de jeugdsjoel lessen volgden. Zij leerden onder andere de Hebreeuwse taal en maakten kennis met de Joodse tradities. Filmmaakster Liefke Knol maakte voor de expositie twee documentaires. Zij interviewde leden van de Groningse Joodse gemeenschap over de bevrijding en het naoorlogse Groningen. Hoe was het om terug te keren naar Groningen?

De expositie Vrijheid met een Zwarte Rand: Joods Groningen na de bevrijding kwam tot stand met steun van Provincie Groningen en het Vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) in het kader van 75 jaar vrijheid. Met dank aan: Nederlands Israëlitische Gemeente Groningen, Nieuw Israëlitisch Weekblad, RHC Groninger Archieven, Rijksuniversiteit Groningen en alle personen die een bijdrage hebben geleverd door hun persoonlijke ervaringen te delen of een bruikleen beschikbaar te stellen.

Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag en zondag, 13.00 – 17.00 uur, donderdag en vrijdag vanaf 10.30 uur

Foto: De omzwerving van het Eeuwige Licht: Anton Tiktak, Arte del Norte.

Locatie Synagoge Folkingestraat Groningen: Folkingestraat 60
Groningen
Prijs Toegang EUR 3,00
Woensdag 22 juli t/m 2 oktober 2020
Woar de luchtn schier binn

Woar de luchtn schier binn

Foto: Bees Paradise van Marten van Holten

De Noordgangers zijn drie schilders die Groningen op hun eigen wijze weergeven in verf. Dat het voornamelijk het Groninger land is is wat zij gedrieën gemeen hebben. De outlook en de interpretatie is een ander verhaal. De Noordgangers, Reinier van den Berg (1959), Marten van Holten (1958) en Huib van der Stelt (1965) komen niet van oorsprong uit de provincie Groningen. Zij voelen (en dan mede door de schoonheid van het land) zich wel zeer nauw verbonden en kijken met een frisse, en inmiddels getriggerde blik naar het Grunniger Laan. De interpretatie van dat landschap wordt in het werk van ieder van de Noordgangers ‘eigenwijs’ uitgedrukt.

Van 22 Juli tot en met 1 Oktober exposeren de Noordgangers op drie plekken:

De kerk van Klein Wetsinge
Valgeweg 12, Klein Wetsinge
Dagelijks geopend van 11.00 - 18.00 uur

Theeschenkerij van Domies Toen
Hoofdstraat 76 9968 AG Pieterburen
Dagelijks geopend van 10.00 – 18.00 uur

“Het Spijslokaal” Openluchtmuseum Het Hoogeland Oosterkerkpad 3 (restaurant, auditorium ingang) 9989 AH Warffum
Dinsdag tot en met zaterdag geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur. Zondag van 13:00 uur tot 17:00 uur.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12
Klein Wetsinge

Hoofdstraat 76
Pieterburen
Tijd 11:00 - 16:00 uur
Prijs Toegang gratis
Woensdag 19 augustus t/m 30 september 2020
Im Gesichtskreis van Heidrun Prost

Im Gesichtskreis van Heidrun Prost

Foto: detail van een schilderij

Zuurdijk gaat internationaal! Heidrun Prost, geboren in Beieren, wonend in het Rheiderland, net over de grens, exposeert in de kerk van Zuurdijk. Heidrun Prost is geboren in 1966 in Kaufbeuren, Duitsland. Ze leeft en werkt in het Rheiderland, Duitsland. Ze is lid van de BBK Ostfriesland (Bund Bildender Künstler) en lid van ‘Kunst aan de rand van Nederland’. Ze had verschillende tentoonstellingen in Ostfriesland, Beieren, Belfast en Nederland.

In de tentoonstelling ‘Im Gesichtskreis’ toont ze olie- en pastelschilderijen van luchten, die ze dag in dag uit enkele maanden lang vastlegde. Ze vertelde dat dit werk ook een beetje haar heimwee naar de bergen verbeeldt. Immers, die wolken zijn net bergen! Heidrun schildert vooral. Ze onderzoekt het gezicht achter de mens, het wezen van hemel en aarde, van de natuur en van de dingen. Ze wordt geraakt door een bepaalde kleurtoon, door een verhaal, een geschiedenis of door de magie in een foto, een gebeurtenis of ervaring. Haar werk is altijd ‘eine Grenzwanderung’, een tocht op de grens van figuurlijk werk, fictie en abstractie.

De kerk is altijd open.

Locatie Kerk Zuurdijk: Hoofdweg 43
Zuurdijk
Prijs Toegang gratis
Vrijdag 4 september t/m 14 oktober 2020
Foto’s door Groningse portretfotograaf Frank Nuiver

Foto’s door Groningse portretfotograaf Frank Nuiver

Detail van foto uit de serie Out sight

Frank Nuiver richt zich, met zijn documentaire werkwijze, vaak op sociale onderwerpen. In zijn werk fotografeert hij vooral subgroepen en mensen aan de rand van de samenleving. Hij geeft ze een gezicht en vertelt hun verhaal. Zo heeft hij de serie De Compound gemaakt over een opvangtehuis voor veteranen met PTSS. Zijn andere fotoseries ‘Out sight’ en `Solutions, Energy' gaan over mensen die met zo min mogelijk voorzieningen bewust buiten en uit het zicht van de maatschappij leven. De foto’s die te zien zijn in Klein Wetsinge, komen uit deze laatste twee series.

Het Kerkje van Klein Wetsinge organiseert het hele jaar door wisselende exposities. De kerk is elke dag geopend van 10 tot 18 uur. De kerk is regelmatig verhuurd en besloten. Bellen vóór bezoek aan de expositie is daarom handig. Nicolaas Geenen 06-54685405.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12
Klein Wetsinge
Tijd 10:00 - 18:00 uur
Prijs Toegang gratis
Inlichtingen kleinwetsinge@blgroningen.nl
Zaterdag 12 september t/m 3 januari 2021
Tentoonstelling Amsterdamse School in Delfzijl

Tentoonstelling Amsterdamse School in Delfzijl

In het MuzeeAquarium in Delfzijl wordt zaterdag de expositie ‘Amsterdamse School in Delfzijl, architectuur en vormgeving’ geopend. Deze tentoonstelling gaat over de in en rond Delfzijl aanwezige in Amsterdamse School-stijl gebouwde panden. De Amsterdamse School is een in de jaren ‘20 van de vorige eeuw tot bloei gekomen bouwstijl. Kenmerkend zijn de bijzondere dakvormen, de grote variatie in baksteentoepassingen, glas-in-lood ramen en geometrische vormen.
In de expositie in het MuzeeAquarium zijn onderdelen van gebouwen te zien: dakpannen, deuren, tegels en geglazuurde stenen. Ook de zogenaamde ‘toegepaste kunst’ krijgt aandacht; in de vorm van een interieur in de stijl van de jaren ‘20 en ‘30, en objecten die verschillende stijlen uit het begin van de 20ste eeuw illustreren, zoals art deco en art nouveau. Verder worden kasten van meubelfabrikant J. Huizinga uit Groningen, alsmede oude ansichten en recente foto’s van Jaap Groeneveld getoond.
Bovendien kan een Amsterdamse School-wandeling door Delfzijl worden gemaakt. Deze wandeling is verkrijgbaar bij VVV, gevestigd in het MuzeeAquarium.

Locatie MuzeeAquarium: Zeebadweg 7
Delfzijl
Tijd 10:00 - 17:00 uur
Lees meer
Vrijdag 18 september t/m 20 september 2020
Expositie KLEI

Expositie KLEI

In DE KERK in Onderdendam gaat op 18 september de tentoonstelling KLEI van start. Drie keramisten tonen hun werk en daarnaast is er een informatie te vinden over de historie van steenfabriek Allershof. De keramisten zijn allen afkomstig uit gemeente het Hogeland. Jan Mulder uit Onderdendam, Marchien Cordes uit Westeremden en Wim de Boer uit Winsum. De drie kunstenaars verwerken de klei ieder op unieke wijze.

Jan Mulder noemt zichzelf keramiekbouwer, hij bouwt zijn creaties met platen klei en laat zich steeds weer verrassen door het spel tussen vuur, klei en glazuur.

Marchien Cordes verweeft in haar werk graag andere materialen zoals metaal, de klei gaat een bijzondere symbiose aan met het ijzer waardoor de verschillende materialen nauwelijks nog te onderscheiden zijn.

Wim de Boer raakt geïnspireerd door het Reitdiepgebied en bakt soms met originele Groninger klei, verder gebruikt hij veel kleur in zijn werk.

In DE KERK is het centrum voor de Groninger Amsterdamse School gevestigd. Deze architectuurstroming staat bekend om zijn baksteenexpressionisme en deze bakstenen werden onder meer in Onderdendam gebakken. Steenfabriek Allershof (Limborgh Mejier) aan de Winsumerweg had als eerste Groningse steenfabriek een ringoven, u kunt er meer over lezen tijdens de tentoonstelling.

KLEI is te zien van 18 september tot en met 18 oktober op vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 – 17.00 uur. De toegang is gratis en de kunstwerken kunnen worden gekocht.

(Foto: Jim Ernst)

Locatie Kerk Onderdendam: Bedumerweg 34
Onderdendam
Tijd 11:00 - 17:00 uur
Lees meer

19

september
Orgelconcert Janny de Vries

Orgelconcert Janny de Vries

Programma
Jesu meine Freude (Passacaglia mit Choral) opus 65 - Sigfrid Karg-Elert (1877-1933)
Recollection - Richard Lloyd (1933)
Präludium und Fuge a moll opus 21 - Albert Becker (1834-1899) Rêverie - Noel Rawsthorne (1929-2019)
Toccata d moll opus 59 - Max Reger (1873-1916)
Vesper Voluntary - Edward Elgar 1857-1934)
Flöten-Concert - Chr. H. Rinck (1770-1846)
Allegro maestoso - Adagio - Rondo Allegretto D

Reserveren via onderstaand e-mailadres.

Locatie Kerk Farmsum: Op de wierde
Farmsum
Tijd Aanvang 20:00 uur
Prijs Toegang EUR 10,00; reserveren verplicht
Inlichtingen lhveentjer@aelis.nl

19

september
Rondleiding Mariakerk - AFGELAST TOT 1 JUNI

Rondleiding Mariakerk - AFGELAST TOT 1 JUNI

AFGELAST TOT 1 JUNI
De Kerk is vanaf april t/m oktober, dagelijks geopend van 10.00 - 17.00 uur.
Om de 6 weken, zie data hieronder, geeft Johanna Kroes op zaterdag rondleidingen tussen 13.30 uur en 16.30 uur, duur ± 45 min.

zaterdag 16 mei
zaterdag 20 juni
zaterdag 1 augustus
zaterdag 19 september
zaterdag 31 oktober

Organist Hans Nomen bespeelt op zaterdag 28 maart het Hintsz orgel tussen de rondleidingen door. Deze keer speelt hij muziek van Johann Sebastian Bach, Johann Christoph Bach 1642-1703 (een neef van de vader van Johann Sebastian) en Johann Bernhard Bach 1676-1749 (een ver familielid van Johann Sebastian, zij hebben dezelfde overgrootvader).
Wie kent de naam van Bach niet. Een muzikale familie waarvan Johan Sebastian Bach wel de meest bekende is. Hij is geboren op 21 maart 1685 en nu, meer dan 300 jaar later, genieten we nog steeds van zijn muziek. De Mariakerk in ’t Zandt wil daarom die muziek weer eens laten horen op het fantastische orgel, gebouwd in 1662 door de gebroeders Huis. In 1700 is het orgel grondig verbouwd door Hintsz en in 1791 nog eens door Schnitger en Freytag,

Deelname is gratis, hoewel een gift altijd van harte welkom is.

Opgave vooraf is niet nodig. Wenst u buiten bovenstaande data om een rondleiding voor een groep, graag contact mailen naar: onderstaand e-mailadres.

Bij het “Rustpunt” Hoofdstraat 33 heeft u de mogelijkheid om koffie/thee te drinken.

Locatie Kerk 't Zandt: Hoofdstraat 43
't Zandt
Tijd 13:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang Vrijwillige bijdrage
Inlichtingen mariakerk@hormail.com

19

september
Pelgrims-fiets-tocht op Het Hogeland

Pelgrims-fiets-tocht op Het Hogeland

Het idee is als volgt: Vanaf 9.30 uur verzamelen bij de Torenkerk in Winsum (Kerkstraat) waar na een kop koffie en een opening om 10 uur een start wordt gemaakt met de Pelgrims-fiets-tocht. We fietsen via Schouwerzijl naar de kerk van Mensingeweer waar Vincent Hensen Oostetdijk het orgel bespeelt. Van daar gaat het naar Eenrum waar een kop koffie of thee is en waar kunstenaar Marc de Groot iets laat zien van zijn Monnikenwerk. Via een mooie route gaat de tocht naar Pieterburen en Westernieland (tijd voor lunch). ’s Middags wordt de route vervolgd via de kerken van Den Andel en Saaxumhuizen naar de Laurentiuskerk in Baflo waar Marleen Stokroos en Jolanda Tuma poëzie en muziek met elkaar verweven. Tot slot voert de tocht via Tinallinge weer terug naar Winsum, waar in de Centrumkerk de tocht wordt afgesloten met een korte Vesper. De tocht (lengte ongeveer 45 km) wordt gehouden op de drempel van de herfst, rond de dag waarop het op de hele aarde even lang licht als donker is: de equinox. Dit thema staat dan ook centraal deze dag.
Pelgrimeren overstijgt, overwint, verbindt en bevrijdt. Pelgrimeren is gaandeweg thuiskomen.
Opgeven kan tot 17 september via de mail of tel 06 52498157 (Jolanda Tuma)
Na afloop is er gelegenheid om een vrijwillige bijdrage te geven voor de koffie, thee en alle andere aangename zaken. De tocht wordt mogelijk gemaakt door Kerk in het Dorp en dankzij alle kerken die we onderweg tegenkomen.

Locatie Provincie Groningen: Schouwerzijl, Mensingeweer, Eenrum, Pieterburen,Westernieland, Den Andel, Saaxumhuizen, Baflo, Tinallinge, Winsum.
Tijd Aanvang 09:30 uur
Inlichtingen info@kerkinhetdorp.nl

20

september
Concert Klaas Spekken en Joost van der Beek

Concert Klaas Spekken en Joost van der Beek

20 september spelen streektaalzanger Klaas Spekken en gitarist Joost van der Beek ‘Herkenbare verhalen’ in de mooie kerk van Woltersum. Een intiem en afwisselend luisterconcert met Groningse, Nederlandse en Engelse luisterliedjes. Het programma is ontstaan tijdens hun concerten op Vlieland, elk liedje vertelt een verhaal. U hoort onder meer liederen van Ede Staal, Jim Croce, Herman van Veen, Bram Vermeulen.

Klaas Spekken
Klaas studeerde zang aan het conservatorium van Alkmaar. 20 jaar geleden besloot hij weer te gaan wonen in zijn Groningen. Hij is inmiddels 8 albums verder en geeft al 15 jaar concerten in eigen tuin. Verder is hij producent van de kinderopera In de Kooi is Gainaine Bange, die vorig jaar in première is gegaan.

Joost van der Beek
Joost studeerde gitaar aan het Prins Claus conservatorium en ARTEZ in Zwolle en nog een jaar in Los Angeles. Hij mag zich tot de beste gitaristen van Groningen rekenen.

Tijdens het optreden kunt u natuurfoto’s van Theo Verhoeven, schilderijen van Hanna van Wel en portretfoto’s van Ronnie Zeemering bewonderen.

Entree en reserveren
De entree is 10,- (incl. consumptie)
Gratis voor kinderen tot en met 12 jaar. Omdat wij i.v.m. de coronamaatregelen minder toeschouwers kunnen toelaten is het noodzakelijk om van de voren te reserveren, dit kan per onderstaand e-mailadres. Voor en tijdens het optreden gelden de richtlijnen van het RIVM.

Locatie Kerk Woltersum: Kerkpad 4
Woltersum
Tijd Aanvang 14:30 uur
Prijs Toegang EUR 10,00; reserveren verplicht
Inlichtingen reserveren@ccwoltersum.nl