Algemene informatie

Nieuwendijk, Dieuwerke Harms

Geboortedatum: 28-11-1805
Geboorteplaats: Uithuizermeeden
Datum overlijden: 05-07-1873
Plaats overlijden: Oosternieland
Echtgeno(o)t(e) van: Jan Roelfs Griede

Kerk te Oosternieland
Grafaanduiding: 59

Locatie graf
Buiten de kerk

Grafschrift
Hier rust het stoffelijk deel VAN. DIEUWERKE H. NIEUWEN- DIJK, geb. te Uithzmd den 28 Nov. 1805 overl. te Oostnland den 5 Juli 1873 wedw van JAN. ROELFS. GRIEDE - Hier daalde in 't graf terneer, De teed're moeder die weleer Voor ons op aard zoo dierbaar was Die is gekeerd tot stof en asch. Zouden wij nu moeten klagen? Neen, het was Gods welbehagen. Dankbaar zijn we voor 't lange leven Dat haar van God eens was gegeven.

Zerk: Liggende steen (hardsteen)
Afmetingen zerk: (lxbxh) 201x87x15,5
Onderbouw: Bakstenen onderbouw
Type graf: Zandgraf / mogelijk niet op oorspronkelijke plaats
Staat van onderhoud: Overdwars zit in het midden een scheur
Datum inventarisatie: 24-08-2007

Toelichting
Dieuwerke Harms NIeuwendijk was op 12 augustus 1837 getrouwd met Jan Roelfs Griede in Uithuizermeeden. In 1989 is grafzerk 59 teruggevonden op het erf van de voormalige pastorie. Hij lag tegen de brug aan en maakte deel uit van het pad (zie Teun Juk, Oosternieland. Fragmenten uit de geschiedenis van kerk en dorp (Bedum 1990) 77 (nr. 25)).

Iconografie
Het grafschrift wordt omhuld door een krans. Tussen beide grafschriften bevindt zich in het linksboven een zon en daarnaast een lezenaar met een Bijbel waarop een inscriptie staat: HET WOORD GODS (volgens Teun Juk is dat INDU JEZU, verwijzing zie onder). De lezenaar wordt aan de linkerkant geflankeerd door een zeis en aan de rechterkant door een schedel. Naast de lezenaar zit een treurende engel.