Algemene informatie

Luilofs, Beerent

Datum overlijden: 06-10-1775
Echtgeno(o)t(e) van: Etjen Jacobs

Kerk te Oosternieland
Grafaanduiding: IX

Locatie graf
Buiten de kerk

Grafschrift
Anno 1775 den 6 October is de Eersame BEERENT LUILOFS in leeven Woonagtig op het Oosternielant in de kleine Arck in het 62ste Jaar zijns Oudrdoms soo wij hoopen zeer Chris- telijk in den HEERE ontsla- pen Verwagtende een Sa- lige Opstandinge ten Eeuwigen leven alleen uit Genaaden Door Jesum Christum. - O Mensch gij wilt u voorbereiden Hijr is geen blijven maar een scheiden Door Jesus is de leventsbaan Waardoor men kan ten heemel gaan. Voor graftekst zie ook Teun Juk, Oosternieland. Fragmenten uit de geschiedenis van kerk en dorp (Bedum 1990) 75.

Zerk: Liggende steen (hardsteen)
Afmetingen zerk: (lxbxh) 87,5x72x7,5
Type graf: Geen graf
Staat van onderhoud: De linkerbovenhoek is iets afgebrokkeld
Datum inventarisatie: 22-05-2007

Toelichting
De zerk betreft een losse grafsteen, die tijdens de restauratie van 1987 is gevonden in de dam die de toegang tot het kerkterrein vormt. Daar was tot die tijd een aantal achttiende-eeuwse zerken gebruikt ter ondersteuning van de dam. De steen heeft meer dan tien jaar tegen de zuidmuur van de kerk gestaan en ligt nu op het kerkhof. De steen bedekt dus geen graf. Beerent Luilefs wordt genoemd op grafsteen X van Etjen Jacobs (†1776).

Iconografie
In het midden van het grafschrift bevindt zich een huismerk vergezeld van de letters 'B' en 'L'. Het huismerk bestaat uit twee lange verticale lijnen die in het midden met elkaar verbonden zijn door twee diagonale lijnen die een dakje lijken te vormen. Vanaf de bovenkant van de rechter verticale lijn gaat een klein diagonaal streepje schuin naar rechtsonder. Onder het huismerk met de initialen zijn drie klaverbladen afgebeeld. (Dit is huismerk 178 in A. Pathuis, Groninger gedenkwaardigheden (Assen/Amsterdam 1977) 937). Eenzelfde afbeelding (enkel met andere initialen) bevindt zich op grafsteen VIII van Luilef Tonnis (†1752) en op grafsteen 37 van Harm Tonnis (†1793).