Algemene informatie

Leulofs, Sijpke

Datum overlijden: 14-06-1760
Echtgeno(o)t(e) van: Willem Meertens

Kerk te Oosternieland
Grafaanduiding: V

Locatie graf
Buiten de kerk

Grafschrift
ANNO 1760 DEN 14den IUNII IS DE EERBAARE SIIPKE LEULOFS WEDUWE VAN WIILEN WILLEM MEERTENS IN LEEVEN WOONAGTIG OP COLHOL IN.T CASPEL 'T ZANT IN DEN OUDERDOM VAN 53 IAAR EN RUIM 9 MAANDEN, SOO WII HOOPEN ZEER CHRISTELIIK IN DEN HEERE ONTSLAAPEN, VERWAG TENDE, SOO WII WENSCHEN, EEN ZAALIGE OPSTANDINGE, ALLEEN DOOR IESUM CHRISTUM. - Leesers wilt hijr Leeren sterven, als gij zijt in volle kragt en de vreugt der werelt derven, hoe de wellust ons toe agt. Voor graftekst zie ook Teun Juk, Oosternieland. Fragmenten uit de geschiedenis van kerk en dorp (Bedum 1990) 74.

Zerk: Liggende steen (hardsteen)
Afmetingen zerk: (lxbxh) 71x69x6,5
Type graf: Geen graf
Datum inventarisatie: 22-05-2007

Toelichting
De zerk betreft een losse grafsteen, die tijdens de restauratie van 1987 is gevonden in de dam die de toegang tot het kerkterrein vormt. Daar was tot die tijd een aantal achttiende-eeuwse zerken gebruikt ter ondersteuning van de dam. De steen heeft meer dan tien jaar tegen de zuidmuur van de kerk gestaan en ligt nu op het kerkhof. De steen bedekt dus geen graf.

Iconografie
In het midden van het grafschrift is een medaillon afgebeeld met een huismerk dat bestaat uit twee lange verticale lijnen die in het midden met elkaar verbonden zijn door twee diagonale lijnen die een dakje lijken te vormen. Het huismerk wordt vergezeld van de letters 'S' en 'L' en van drie klaverbladen. Het wapenschild is gekroond en heeft aan weerszijden een rank. (Dit is huismerk 447 in A. Pathuis, Groninger gedenkwaardigheden (Assen/Amsterdam 1977) 943).