Algemene informatie

Klaasen, Luilef

Geboortedatum: xx-xx-1729
Datum overlijden: 14-05-1760

Kerk te Oosternieland
Grafaanduiding: 30

Locatie graf
Buiten de kerk

Grafschrift
ANNO 1760, DEN 14DEN MAAI IS [DEN EERBA] REN LUILEF KLAASEN IN ZYN [LEEVEN HUIS] MAN GEWEEST OP DEN H[OORN IN T KASPEL] HET OOSTERNIELANDT [OUDT 30 JAAREN] EN RUIM ACHT MAANDEN [IN HOOPE VAN VER] WAGHTINGE MET ALLE [WARE GELOVIGEN EEN] ZALIGEN OPSTAN [DINGE TEN EEUWIGEN LEEVEN ALLEEN DOOR JEZUS CHRISTUS, IS ALHIER BEGRAVEN.] Regelverdeling laatste regel onbekend - [DE DOOD, ONTZIENDE JEUGHT NOG DEUGD SNEED LUIEF KLAASENIN ZYN JEUGHT DEN KORTEN DRAADT ZYNS LEVENS ......................................................................] tussen [ ] = staat op ontbrekend deel van zerk

Zerk: Liggende steen (hardsteen)
Afmetingen zerk: (lxbxh) 39?x50x5 (grafzerk onvolledig)
Type graf: Geen graf
Staat van onderhoud: onvolledig
Datum inventarisatie: 19-06-2007

Toelichting
Een brokstuk van deze zerk, een deel van de linker helft, werd in 1989 teruggevonden bij de restauratie van het graf van de familie Corstius. Lulof Clasenwoonde op de boerderij aan de den Hoornsterweg 6 (zie Teun Juk, Oosternieland. Fragmenten uit de geschiedenis van kerk en dorp (Bedum 1990) 74 (nr. 7)). Bij de inventarisatie van de SOGK in 2007 zat zerk 30 nog aan zerk 29 vast. Grafzerk 29 bleek echter samen met zerk XVI de grafzerk van Trijntje Tonnis te vormen. Beide delen zijn in 2008 samengevoegd, gerestaureerd, herplaatst en onthuld door de familie Van Hoorn. Trijntje Tonnis is een voorouder van deze familie. Grafzerk 30 ligt nu niet meer op het kerkhof, maar staat als losse brok tegen de kerkmuur aan en heeft dus geen vaste plek meer. Zerk 30 ontbreekt daarom op de plattegrond. Bij de foto's ziet u grafzerk 30 in oude (van voor 2008) en huidige staat.

Iconografie
Op een ontbrekend gedeelte van de grafzerk staat een medaillon met een X-vormig huismerk, waaraan aan het rechter bovensteeltje een klein streepje schuin rechts naar beneden hangt (dit is huismerk 179 in A. Pathuis, Groninger gedenkwaardigheden (Assen/Amsterdam 1977) 937.