Algemene informatie

Isebrandts, Abel

Datum overlijden: 07-04-1753

Kerk te Oosternieland
Grafaanduiding: IV

Locatie graf
Buiten de kerk

Grafschrift
ANNO 1753 DEN 7 APRIL IS DE EERSAME ABEL ISEBRANDTS COOPMAN IN ZYN LEEVEN WOONAGTIGH GEWEEST OP DIE ZYLDYK IN HET KASPEL 'T ZANDT EN IN HET 27STE JAAR ZYNS OUDERDOMS OVERLEDEN IN HOOPE EN VERWAGTENDE MET ALLE WARE GELOOVIGEN EEN ZALIGE OPSTANDINGE TEN EEWIGEN LEEVEN ALLEEN DOOR JESU CHRISTO IS ALHIER BEGRAVEN - Nu is de Ziel de kouw Ontflogen Al draaft hij hardt en loopt Zoo ras De Sterkheidt zij dan Neergebogen Gelijk de bloemen gemaaijt als 't gras. Voor tekst zie ook Teun Juk, Oosternieland. Fragmenten uit de geschiedenis van kerk en dorp (Bedum 1990) 73-74.

Zerk: Liggende steen (hardsteen)
Afmetingen zerk: (lxbxh) 71x68x5,5
Type graf: Geen graf
Staat van onderhoud: Rechtsonder mist een deeltje
Datum inventarisatie: 22-05-2007

Toelichting
De zerk betreft een losse grafsteen, die tijdens de restauratie van 1987 is gevonden in de dam die de toegang tot het kerkterrein vormt. Daar was tot die tijd een tiental achttiende-eeuwse zerken gebruikt ter ondersteuning van de dam. De steen heeft meer dan tien jaar tegen de zuidmuur van de kerk gestaan en ligt nu op het kerkhof. De steen bedekt dus geen graf.

Iconografie
In het midden van het grafschrift is een X-vormig huismerk afgebeeld, waarbij de bovenste twee lijnen met het kruispunt van de X worden verbonden door een haakse hoek. Het huismerk is vergezeld van de letters 'A', 'I' en 'B'. (Dit is huismerk 446 in A. Pathuis, Groninger gedenkwaardigheden (Assen/Amsterdam 1977) 943). Eenzelfde afbeelding staat op grafsteen XI van Anye Isebrandts (†1776) en grafsteen VI (enkel met andere initialen) van Isebrandt Harmens (†1760).