Algemene informatie

Dijkema, Geertje Tonnis

Geboorteplaats: 't Zandt
Datum overlijden: 11-04-1834
Plaats overlijden: Oosternieland
Echtgeno(o)t(e) van: Derk Doewes / Douwes Huizenga

Kerk te Oosternieland
Grafaanduiding: 20

Locatie graf
Buiten de kerk

Grafschrift
Hier ligt begraven GEERTJE TONNIS DIJKEMA. echtgenoote van DERK DOEWES HUIZINGA. na ene echtverbintenis van slechts vier weken. Overleden op Kolhol den 11 April 1834 in den Ouderdom van 30 Jaren, 4 maanden en 20 dagen. - Nog weinig tijds getrouwd verbrak de dood de banden die mij aan de aarde boeid en storte mij in 't graf. 't Uitwendig hulsel viel, de Geest in Godesch handen verwacht het Zalig licht waarop Hij hope gaf.

Zerk: Liggende steen (hardsteen)
Afmetingen zerk: (lxbxh) 201,5x86,5x17
Onderbouw: Bakstenen onderbouw
Type graf: Zandgraf
Staat van onderhoud: De zerk is gescheurd. Ook is hij gerestaureerd geweest.
Datum inventarisatie: 13-06-2007

Toelichting
Geertje Tonnis Dijkema is de tweede vrouw van Derk Doewes Huizenga (graf 21). Met haar was hij op 14 maart 1834 getrouwd. Ze stierf echter na vier weken. Op 14 september 1835 trouwde hij met Jantje Simens de Vries (graf 22). Zij overleefde Derk wel. Als eerste was Derk met Dietje Jans Rouaan (graf 19) getrouwd, dat was op 9 april 1829 in Uithuizen. Zij stierf echter in 1832. Derk Doewes ligt met zijn drie vrouwen bij elkaar op dit kerkhof begraven (graf 19 t/m 22). Bij dat rijtje graven hoort ook graf 23. Dat graf is van Jakob Pieters Bosman, de man die Jantje huwde nadat Derk Doewes overleed. Op deze plek liggen dus vier huwelijken, die door de dood gescheiden werden.

Iconografie
Het bovenste gedeelte met tekst dat omhuld wordt door een rechthoekig raster heeft in de vier hoeken een bloem. In het onderste gedeelte tekst is in de vier hoeken een blad afgebeeld.