Algemene informatie

Tonnis, Trijntjen

Datum overlijden: 19-11-1808
Echtgeno(o)t(e) van: Luirt Melles Doornbosch

Kerk te Oosternieland
Grafaanduiding: XVI

Locatie graf
Buiten de kerk

Grafschrift
Anno 1808 Den 19 November is de Eer= bare TRYNTJEN TONNIS Wed van de Eer- zame LUIRT MELLES Doornbosch in het 66ste Jaar hares Ouderdoms overle- den in Leeven woonachtig op Colhol onder 't Zandt nalatende 4 kinderen en leid alhier begraven Geleeden drie En twintig en een halve jaren is Vader zes en vijftig Oud ten graf gevaren Toen kwam de zorg voor ons alleen op Moeder aan Waaraan zij met Gods hulp regt Christlyk heeft voldaan. de Heer der weduwsman nam agt tot zich door 't sterven maar vier liet hij van haar een goed talent beerven. Zoo wordt uit dankbaarheid haar stoflijk deel be dekt dese Zerk tot Jezus stem haar zalig wekt.

Zerk: Liggende steen (hardsteen)
Afmetingen zerk: (lxbxh) 49x54x5,5
Type graf: Geen graf
Staat van onderhoud: Grafzerk is in 2008 gerestaureerd
Datum inventarisatie: 22-05-2007

Toelichting
In 1989 werd de grafzerk in twee delen teruggevonden bij de restauratie van een graf (zie Teun Juk, Oosternieland. Fragmenten uit de geschiedenis van kerk en dorp (Bedum 1990) 76-77). Het ene deel heeft meer dan tien jaar tegen de noordmuur van de kerk gestaan. Het andere deel heeft als grafzerk 29 (zie grafaanduidingen Oosternieland) op het kerkhof gelegen. In 2008 zijn op initiatief van de familie Van Hoorn, nazaten van de familie Tonnis, de twee delen herenigd en is de steen gerestaureerd. Op 31 mei 2008 is de grafzerk, samen met die van Luilef Tonnis (grafsteen VIII), onthuld op zijn nieuwe plek: aan de andere kant van het pad dat langs de zuidmuur loopt. De grafsteen van Trijntje Tonnis bestaat sindsdien als grafzerk XVI. Nummer 29 is komen te vervallen.

Iconografie
Te midden van de graftekst is een wapen afgebeeld met een huismerk bestaande uit twee elementen. Het gaat om twee verticale lijnen, aan de linkerlijn zit halverwege horizontaal een 'L' met de korte lijn naar beneden als het ware vastgeplakt. Bij de rechterlijn vormt een horizontale en diagonale streep met de bovenste helft van de verticale lijn een driehoek. (Huismerk 450 in A. Pathuis, Groninger Gedenkwaardigheden (Amsterdam/Assen 1977) 943.) Het huismerk is vergezeld van de letters 'T' en 'T'.