Algemene informatie

Tonnis, Harm

Geboortedatum: 21-01-1747
Datum overlijden: 18-03-1793

Kerk te Oosternieland
Grafaanduiding: 37

Locatie graf
Buiten de kerk

Grafschrift
[Anno 1793, den 18 MEERT], is de E. Eersaam [Harm Tonnis, in zy]n leeven woonag- [tig in het caspel 't Zan]t, Huisman op Col- hol, geboren den 21sten Januari 1747, in den Ouderdom van 46 Jaar, een maand en 25 Dagen zeer christelijk in den Heere ontslapen, verwagtende met alle waare Gelovige Een Zalige Opstandinge, alleen uit Genaden door JESUM CHRISTUM. - Hier leid een bloem van 's menschen le[even] een pronkjuweel van 's Scheppers han[d] moest egter ook ten grave sneeven de Dood, die duld geen tegenstan[d] 't Was Oosternielands vrugtbaar Hooren Daar hy het eerst ligt genoot Maar ofschoon hy daar was gebore[n] 't Was Colhol, daar hy d'oogen sloo[t] Daar Ega en drie kindren treuren van man en vaders zorg ontbloo[t] van land, van vee ja, alles scheuren door 't fel geweld van d'veege dood. Tekst overgenomen (inclusief [ ] ) van Teun Juk, Oosternieland. Fragmenten uit de geschiedenis van kerk en dorp (Bedum 1990) 76 (nr. 16).

Zerk: Liggende steen (hardsteen)
Afmetingen zerk: (lxbxh) 202x71,5x15
Type graf: Zandgraf / mogelijk niet op oorspronkelijke plaats
Staat van onderhoud: Grafzerk is gerestaureerd geweest. Zerk is onvolledig en gescheurd.
Datum inventarisatie: 19-06-2007

Toelichting
Omstreek 1910 lag de zerk op het kerkhof, later tot 1985 vormde het een trede van de trap in de dam naar het kerkhof. In 1989 is de grafzerk op deze plaats herlegd. Het is echter niet bekend of dit ook de oorspronkelijke plek is (Zie Teun Juk, Oosternieland. Fragmenten uit de geschiedenis van kerk en dorp (Bedum 1990) 76 (nr. 16)).

Iconografie
Tussen beide grafschriften bevindt zich een vierdelig wapen. In het eerste deel is een huismerk afgebeeld. Het huismerk bestaat uit twee lange verticale lijnen die in het midden met elkaar verbonden zijn door twee diagonale lijnen die een dakje lijken te vormen. Vanaf de bovenkant van de rechter verticale lijn gaat een klein diagonaal streepje schuin naar rechtsonder. (Dit is huismerk 178 in A. Pathuis, Groninger gedenkwaardigheden (Assen/Amsterdam 1977) 937). Het huismerk is vergezeld van de letters 'H' en 'T'. In het tweede deel is een hart afgebeeld, in het derde deel een boom en in het vierde deel drie klaverbladen. Rechtsonderaan bevindt zich nog een schedel met gekruiste beenderen en linksonderaan een gevleugelde zandloper. Eenzelfde huismerk (enkel met andere initialen) bevindt zich op grafzerk VIII van Luilef Tonniis (†1752) en op grafzerk IX van Beerent Luilofs (†1775).