Algemene informatie

Tonniis, Luilef

Datum overlijden: 21-09-1752

Kerk te Oosternieland
Grafaanduiding: VIII

Locatie graf
Buiten de kerk

Grafschrift
ANNO 1752 DEN 21 SEPTEMBRIIS IS GESTOR VEN DEN EERZAAMEN LUILEF TONNIIS IN LEEVEN WOONAGTIG GEWEEST OP'T OOS- TERNIELANDT IN'T 87ste JAAR ZIJNS OU- DERDOMS DOOR DE DOODT UIT DIT LEEVEN GESCHEIDEN, VERWAGTENDE MET ALLE WARE GELOVIGEN EEN ZAALI GEN OPSTANDINGE ALLEEN DOOR JESUM CHRISTUM. Voor graftekst zie ook Teun Juk, Oosternieland. Fragmenten uit de geschiedenis van kerk en dorp (Bedum 1990) 73.

Zerk: Liggende steen (hardsteen)
Afmetingen zerk: (lxbxh) 66,5x71x6,5
Type graf: Geen graf
Datum inventarisatie: 22-05-2007

Toelichting
De zerk betreft een losse grafsteen. Deze lag in 1910 nog op het kerkenpad. In 1940 is de zerk op kosten van de heer T.C. van Hoorn per bodekar van Oosternieland via Groningen naar Ulrum vervoerd. De zerk was voor deze familie van grote waarde omdat Luilef Tonniis de een-na-oudste voorvader in rechte mannelijke lijn is. In 1990 werd de zerk door de eigenaar overgedragen aan de Stichting Oude Groninger Kerken. De zerk heeft meer dan tien jaar vlakbij de zuidmuur van de kerk gelegen. Op 31 mei 2008 is de op initatief van de familie gerestaureerde grafzerk, samen met de grafzerk van Trijntje Tonnis, onthuld. De grafzerken liggen nu aan de andere kant van het pad langs de zuidmuur.

Iconografie
In het midden van het grafschrift bevindt zich een huismerk vergezeld van de letters 'L' en 'T'. Het huismerk bestaat uit twee lange verticale lijnen die in het midden met elkaar verbonden zijn door twee diagonale lijnen die een dakje lijken te vormen. Vanaf de bovenkant van de rechter verticale lijn gaat een klein diagonaal streepje schuin naar rechtsonder. (Dit is huismerk 178 in A. Pathuis, Groninger gedenkwaardigheden (Assen/Amsterdam 1977) 937.) Eenzelfde afbeelding (enkel met andere initialen) bevindt zich op grafsteen IX van Beerent Luilofs (†1775) en op graf 37 van Harm Tonnis (†1793).