Algemene informatie

Harmens, Isebrandt

Datum overlijden: 04-09-1760

Kerk te Oosternieland
Grafaanduiding: VI

Locatie graf
Buiten de kerk

Grafschrift
ANNO 1760 DEN 4den SEPTEMBRIS IS DE EERZAAME ISEBRANDT HARMENS IN ZIJN LEEVENDE VER= MAERT KOOPMAN WOONAGTIG OP ZIJLDIJK IN HET 64ste JAAR ZIJNES OUDERDOMS ZEER CHRISTELIJK IN DEN HEE RE GERUST VERWAGTENDE EEN ZAALIJGE OPSTANDINGE ALLEEN DOOR JESUM CHRISTUM. - Te regt is dat mensen, wanneer de lieden sterven Dat zij dan na de tijt een grote rust beerven Ik, de gestorven ben en lig hij in een graf heb met mijn sterfdag geleidt veel onrust af. Voor graftekst zie ook Teun Juk, Oosternieland. Fragmenten uit de geschiedenis van kerk en dorp (Bedum 1990) 74-75.

Zerk: Liggende steen (hardsteen)
Afmetingen zerk: (lxbxh) 66,6x70,7x6
Type graf: Geen graf
Datum inventarisatie: 22-05-2007

Toelichting
De zerk betreft een losse grafsteen, die tijdens de restauratie van 1987 is gevonden in de dam die de toegang tot het kerkterrein vormt. Daar was tot die tijd een aantal achttiende-eeuwse zerken gebruikt ter ondersteuning van de dam. De steen heeft meer dan tien jaar tegen de zuidmuur van de kerk gestaan en ligt nu op het kerkhof. De steen bedekt dus geen graf. Isebrandt Harmens woonde op de boerderij aan de Fivelweg 4 te Zijldijk, zie Teun Juk, Oosternieland. Fragmenten uit de geschiedenis van kerk en dorp (Bedum 1990) 74-75.

Iconografie
In het midden van het grafschrift bevindt zich een gedeeld wapen voorzien van een X-vormig huismerk met de letters 'I', 'H' en 'H' aan de ene kant en een dwarsbalk dat een gewicht of weegsteen ondersteund, aan de andere kant. (Dit is huismerk 446 in A. Pathuis, Groninger gedenkwaardigheden (Assen/Amsterdam 1977) 943). Eenzelfde afbeelding bevindt zich ook op de grafstenen XI van Anye Ysebrants (†1776) en IV van Abel Isebrandts (†1753). Alleen de initalen van Anye en Abel zijn anders, in beide gevallen namelijk 'A', 'I' en 'B'.